آزمایش کاریوتایپ

آیا پزشک آزمایش کاریوتایپ را برای شما یا فرزندتان توصیه کرده است؟ این آزمایش چه نتیجه ای دارد؟ کاریوتاایپ چه اختلالات و بیماری هایی را تشخیص می دهد؟ مراحل انجام آزمایشات چیست و چه محدودیت هایی دارد؟ در مقاله سعی شده مطالب مفیدی در رابطه با تست کاریوتایپ به زبان ساده ارائه شود. لطفا در صورت تمایل مقاله با عنوان “مفهوم کروموزوم و اختلالات کروموزومی را از پایه و به زبان ساده بیاموزید” را در وبلاگ سایت آزمایشگاه سروش مطالعه فرماید تا با مفاهیم مربوط به کروموزوم ها آشنا شوید.

آزمایش کاریوتایپ چیست؟

کاریوتایپ عکسی از کروموزوم های موجود در سلول است. کاریوتیپ ها را می توان از سلول های خونی، سلول های جنین که با استفاده از آمنیوسنتز (نمونه برداری از مایع آمنیوتیک) یا نمونه برداری از پرزهای جفتی  به دست می آید و یا سلول های مغز استخوان تهیه کرد.

کاریوتایپ در تشخیص چه نوع بیماری هایی کمک می کند؟

از کاریوتایپ ها می توان برای غربالگری و تأیید ناهنجاری های کروموزومی (از لحاظ تعداد یا ساختار) مانند سندرم داون و سندرم چشم گربه استفاده کرد.

انواع ناهنجاری های کروموزومی:

این ناهنجاری ها را می توان به دو گروه ساختاری و تعدادی تقسیم کرد:

ناهنجاری تعدادی: برخی افراد با یک یا چند کروموزوم بیشتر یا کمتر از سایرین به دنیا می آیند.

  1. تریزومی: در افراد مبتلا به تریزومی به جای دو نسخه از یک کروموزوم سه تا وجود دارد. از سندرم داون (تریزومی کروموزوم 21)، سندرم پاتو (تریزومی 13) و سندرم ادوارد (تریزومی 18) می توان به عنوان مثال هایی از تریزومی نام برد.
  2. مونوزومی: که فقط یک نسخه از یکی از کروموزوم ها (به جای دو نسخه) وجود دارد. سندرم ترنر که در آن فرد دارای تنها یک کروموزوم X می باشد، عامل ده درصد از سقط های سه ماهه اول بارداری است. اما با این حال یک از 2500 تولد زنده در میان جنس مونث، مبتلا به سندرم ترنر است.

ناهنجاری ساختاری: که در آنها تغییراتی در ساختار طبیعی کروموزوم به وجود می آید.

  1. حذف: در آن بخشی از کروموزوم وجود ندارد. مانند سندرم ویلیامز که با حذف بخش هایی از کروموزوم 7 انسانی ایجاد می شود.
  2. جابجایی کروموزومی: زمانیکه بخشی از یک کروموزوم به کروموزوم دیگر متصل می شود جابجایی رخ می دهد. این جهش تنوع بسیاری دارد.
  3. واژگونی: در این نوع ناهنجاری، بخشی از کروموزوم تکه شده دوباره به صورت وارونه در جای خود قرار می گیرد.
  4. مضاعف شدن: بخشی از کروموزوم کپی می شود، بنابراین از آن بخش سه کپی (در حالت عادی دوتا که هر کدام بر روی یک کروموزوم همولوگ قرار دارد) وجود دارد.

در چه مواردی کاریوتایپ توسط پزشک توصیه می شود؟

  1. نوزادان یا کودکانی که دارای علائم و مشکلات ناشی از یک ناهنجاری کروموزومی که هنوز تشخیص داده نشده، هستند.
  2. بزرگسالانی که علائمی مبنی بر ناهنجاری کروموزومی دارند. به عنوان مثال، مردان مبتلا به بیماری کلاین فلتر ممکن است تا زمان بلوغ یا بزرگسالی تشخیص داده نشوند. سندرم کلاین فلتر نوعی ناهنجاری کروموزومی است که مرد مبتلا به آن یک کروموزوم X اضافه دارد.
  3. ناباروری: در صورت وجود علائم و تشخیص پزشک، برای بررسی علت ناباروری زوجین کاریوتایپ تهیه می شود. برخی از ناهنجاری های کروموزومی ممکن است تا بزرگسالی تشخیص داده نشوند. یک زن مبتلا به سندرم ترنر یا مردی که یکی از انواع کلاین فلتر را دارد احتمالا تا زمانی که با ناباروری مواجه نشود از وجود این ناهنجاری آگاه نمی شود.
  4. آزمایش قبل از زایمان: در مواردی مانند وجود بیماری های کروموزومی در خانواده، بیماری والدین و یا سابقه تولد نوزاد با این ناهنجاری ها تهیه کاریوتایپ توصیه می شود. بیماری مانند سندرم داون عموما ارثی نیست اما در صورت وجود سابقه این بیماری، بهتر است آزمایشات پیش از تولد انجام گیرد. (در صورت تمایل مقاله مربوط به NIPT در همین وبلاگ را مطالعه فرمایید.)
  5. 5)      مرده زایی: کاریوتایپ اغلب به عنوان بخشی از آزمایشات پس از مرده زایی انجام می شود.
  6. سقط های مکرر: تهیه کاریوتیپ والدین پس از سقط های مکرر می تواند سرنخی از دلایل آن باشد.
  7. سرطان خون: مثلا با جستجوی کروموزوم فیلادلفیا (کروموزوم 22 که در اثر جابجایی کروموزومی تغییر یافته است) که در برخی از افراد مبتلا به لوسمی مزمن میلوژن یا لوسمی حاد لنفوسیتی دیده شده است.

مراحل انجام آزمایش کاریوتایپ:

  1. نمونه گیری: این مرحله عموما تهیه یک نمونه خون ساده است. اما در مراحل بارداری و آزمایشات پیش از تولد، ممکن است روش هایی مانند آمنیوسنتز و نمونه برداری از پرزهای جفتی استفاده شود. همچنین گاها نمونه برداری از مغز استخوان انجام می شود.
  2. حمل و نقل به آزمایشگاه: تنها آزمایشگاه های خاصی که مجهز به بخش سیتوژنتیک هستند، توانایی آنالیز کروموزوم ها و تهیه کاریوتایپ را دارند.
  3. جدا کردن سلول ها: برای تهیه کاریوتایپ، نمونه باید حاوی سلول های در حال رشد و فعال باشد. گلبول های سفید خون و اکثر سلول های جنین فعالانه تقسیم می شوند. در آزمایشگاه سلول هایی که تقسیم نمی شوند، با استفاده از مواد شیمیایی خاص جدا خواهند شد.
  4. کشت سلول: پس از جداسازی سلول های مورد نظر، به منظور به دست آوردن تعداد کافی از این سلول ها، آنها را در محیط های ویژه ای کشت می دهند. فرآیند کشت برای سلولهای خونی سه تا چهار روز و برای سلولهای جنینی ممکن است یک هفته طول بکشد.
  5. همگام سازی سلول ها: برای دیدن کروموزوم ها در زیر میکروسکوپ، باید در فشرده ترین شکل  خود در تقسیم سلولی باشد. به این مرحله متافاز گفته می شود. برای اینکه همه سلول ها به این مرحله خاص از تقسیم سلول برسند، از یک ماده شیمیایی استفاده می شود که تقسیم سلول را در نقطه ای که کروموزوم ها بیشترین فشردگی را دارند، متوقف می سازد.
  6. آزاد سازی کروموزوم ها از سلول ها: برای دیدن کروموزوم در زیر میکروسکوپ، کروموزوم ها باید از سلول خارج شوند. این کار با استفاده از محلول خاصی انجام می گیرد.
  7. رنگ آمیزی: کروموزوم ها به طور طبیعی بی رنگ هستند. به منظور تشخیص یک کروموزوم ها از یکدیگر، از رنگ خاصی به نام گیمسا استفاده می شود.
  8. 8)      تجزیه و تحلیل: پس از رنگ آمیزی کروموزوم ها، اسلاید برای تجزیه و تحلیل در زیر میکروسکوپ قرار می گیرد. سپس از آنها عکس گرفته می شود. با پایان تجزیه و تحلیل، تعداد کل کروموزوم ها تعیین می شود و کروموزوم ها بر اساس اندازه مرتب می شوند.
  9. 9)      شمارش: اولین مرحله تجزیه و تحلیل، شمارش کروموزوم ها است. به طور طبیعی انسانها 46 کروموزوم دارند.
  10. مرتب سازی: پس از تعیین تعداد کروموزوم ها، متخصص سیتوژنتیک شروع به مرتب سازی کروموزوم ها می کند. کروموزوم ها از بزرگترین (شماره 1) تا کوچکترین (شماره 22) شماره گذاری می شوند. 22 جفت کروموزوم به نام اتوزوم وجود دارد که دقیقاً با هم مطابقت دارند. کروموزومهای جنسی نیز وجود دارند، که زنان دارای دو کروموزوم X و مردان دارای X و Y هستند.
  11. 11)  بررسی ساختار: علاوه بر بررسی تعداد کل کروموزوم ها و کروموزوم های جنسی، متخصص سیتوژنتیک ساختار کروموزوم های خاص را بررسی خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که ماده از دست رفته یا اضافی و همچنین ناهنجاری های ساختاری مانند جابجایی وجود ندارد.
  12. 12)  نتیجه نهایی: در پایان، کاریوتایپ نهایی تعداد کل کروموزوم ها، جنسیت و هرگونه ناهنجاری ساختاری را نشان می دهد. یک تصویر دیجیتالی از کروموزوم ها نیز چاپ می شود.

برای بررسی نتایج آزمایش کاریوتایپ حتما به پزشک متخصص یا مشاور ژنتیک مراجعه کنید. توجه به این نکته ضروری است که در برخی مواقع ممکن است کاریوتایپ در شناسایی نوع بیماری مفید واقع نشود. برای مثال گاهی اوقات تغییرات کروموزومی در مقیاسی نیست که با انجام کاریوتایپ تشخیص داده شود یا بیماری فرد یک بیماری ژنی می باشد که تشخیص آن با استفاده از روش های دیگر امکان پذیر است.

امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد. جهت انجام آزمایش حضوری و همچنین غیر حضوری (نمونه گیری در منزل) میتوانید از خدمات آزمایشگاه سروش استفاده نمایید.

آزمایشگاه پاتوبیولوژی سروش دارای دستگاه های پیشرفته و مدرن می باشد و قادر به انجام تمام تست های روتین ، تخصصی و فوق تخصصی در زمینه ی کلینیکال و پاتولوژی می باشد .

منابع:

  1. https://www.verywellhealth.com/how-to-how-is-a-karyotype-test-done-1120402
  2. https://www.verywellhealth.com/what-is-a-karyotype-1120441
0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *